tenis: Wimbledon v olympijskom šate, Mečíŕ s Hrbatým favorizujú Federera

25.07.2012 Celý región

Bratislava 24. júla (TASR) - Olympijský turnaj na tráve All England Clubu by mal patriť k najväčším ťahákom londýnskych hier. K Wimbledonu neodmysliteľne patrí striktne biela, no tentokrát nebudú platiť zaužívané štandardy obliekania a fanúšikovia bieleho športu sa môžu tešiť na festival farieb. V mužskej dvojhre sa nepredstaví obhajca titulu z Pekingu Španiel Rafael Nadal a tak sa najväčšia pozornosť sústredí na Švajčiara Rogera Federera a Srba Novaka Djokoviča.

Federer sa po zisku rekordného siedmeho wimbledonského titulu vrátil na čelo svetového rebríčka ATP a pre mnohých odborníkov je najväčším favoritom na olympijské zlato vo dvojhre. Ide o jedinú cennú trofej, ktorá grandslamovému rekordérovi chýba v jeho bohatej zbierke. Pred štyrmi rokmi v Pekingu triumfoval po boku krajana Stanislasa Wawrinku vo štvorhre. "Roger má fantastickú hru ako stvorenú na trávu a vynikajúcu techniku. Pribudli mu roky a v priebehu sezóny už nevyhráva toľko turnajov ako v minulosti. Vo Wimbledone však potvrdil, že ešte ani zďaleka nepatrí do starého železa. Vedel som, že je schopný vybičovať sa k výborným výkonom, no nečakal som, že sa ešte dokáže vrátiť na post svetovej jednotky. Má veľkú šancu vyhrať aj olympiádu," povedal pre TASR Miloslav Mečíř, olympijský šampión zo Soulu 1988.

Aj pre dlhoročného lídra slovenského daviscupového tímu Dominika Hrbatého je Federer najvážnejším adeptom na titul. "Z Rogera po siedmom triumfe vo Wimbledone spadol psychický blok. Prekonal rekord Petea Samprasa v počte týždňov strávených na čele svetového rebríčka, čo mu dodalo veľa sebavedomia. Môže hrať teraz uvoľnene a vtedy dokáže predvádzať najlepší tenis. Na tráve v zápasoch hraných na dva víťazné sety ho bude veľmi ťažké zdolať," povedal Hrbatý.

Djokovič bude chcieť odplatiť Federerovi semifinálovú wimbledonskú prehru a ziskom zlata splniť jeden z dvoch cieľov, ktoré si stanovil na začiatku sezóny. Pokus o skompletizovanie grandslamovej zbierky "Nolemu" nevyšiel, keď vo finále parížskeho Roland Garros podľahol Nadalovi. Pred štyrmi rokmi v Pekingu vybojoval zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v singli bronz. Finále Federer - Djokovič sa bude v Londýne snažiť prekaziť wimbledonský finalista Škót Andy Murray, k horúcim adeptom na medaily patria aj Francúz Jo-Willfried Tsonga či španielsky univerzál David Ferrer.

V ženskej dvojhre je okruh kandidátok na zlato široký. Chýbať bude obhajkyňa titulu z Pekingu Ruska Jelena Dementievová, ktorá v roka 2010 ukončila kariéru. Na najcennejší kov si brúsia zuby jej krajanka Maria Šarapovová, Poľka Agnieszka Radwaňská, Bieloruska Victoria Azarenková či Češka Petra Kvitová, wimbledonský triumf však stavia do pozície favoritky Američanku Serenu Williamsovú. "Serena má v posledných týždňoch skvelú formu, navyše vo Wimbledone sa jej tradične darí. Výborne podáva, čo je na tráve veľká zbraň," povedala slovenská jednotka Dominika Cibulková, ktorá zamierila na druhú olympiádu v kariére povzbudená turnajovým titulom z Carlsbadu. Vo Wimbledone sa bude snažiť odčiniť neúspešné vystúpenie z grandslamocého turnaja, kde vypadla už v 1. kole po prehre s Češkou Klárou Zakopalovou.
 

Vyberte región